среда, 22 апреля 2020 г.

КОНСУЛЬТАЦІЯ

Солянки


Страва характерна гострим смаком і пряним ароматом.
Для ЇЇ приготування використовують концентровані м'ясні, рибні і грибні бульйони з різноманітними м'ясними і рибними продуктами, свіжими або сушеними грибами.
До складу солянок входять солоні огірки, цибуля ріпчаста, томатне пюре, капарці, маслини або оливки. Солоні огірки нарізують малень­кими кубиками або ромбиками і припускають. Цибулю пасерують з томатом-пюре. Маслини промивають, а з оливок виймають кісточки. З лимона знімають шкірочку і нарізують кружальцями.
М'ясні продукти (м'ясо, окіст, нирки, серце, птицю та ін.) варять і нарізують скибочками або кубиками.
Рибу з хрящовим скелетом (зі шкірою без хрящів або без шкіри і хрящів) нарізують по 1 —2 шматочки на порцію, обшпарюють, проми­вають. Рибу з кістковим скелетом розбирають на філе з шкірою без кісток, нарізують по 1—2 шматки на порцію і припускають.
Щоб надати солянці гострого смаку, перед закінченням варіння додають проціджений огірковий розсіл.
Солянка м'ясна збірна
У киплячий концентрований бульйон кладуть пасеровані цибулю і томатне пюре, припущені огірки, капарці з розсолом, підготовлені м'ясні продукти, спеції і маслини, варять 5—10 хв.
Перед подаванням у солянку кладуть сметану і кружальце лимона. Посипають зеленню.
Солянка домашня
У киплячий бульйон кладуть картоплю, нарізану кубиками, і ва­рять до готовності. Додають пасеровану цибулю, томатне пюре, при­пущені огірки, спеції, сіль і варять до готовності. Перед подаванням у солянку кладуть нарізані скибочками м'ясні продукти, лимон, нали­вають солянку, додають сметану, посипають зеленню.
Солянка рибна
Рибу з кістковим скелетом розбирають на філе зі шкірою без кісток, а рибу з хрящовим — на філе зі шкірою без хрящів, нарізають на порційні шматки.
У киплячий бульйон кладуть підготовлені для солянки продукти (крім оливок і маслин), шматки риби і варять до готовності. Перед по­даванням у солянку додають маслини, кружечок очищеного лимона.
Солянка донська
В киплячий бульйон кладуть пасеровані моркву, цибулю, нарізані кружечками, томатне пюре. Потім порційні шматки осетрової риби, припущені солоні огірки, капарці і варять до готовності. За 5—10 хв. до закінчення варіння кладуть нарізані кружечками свіжі помідори, спеції. Відпускають з кружечком лимона, посипають зеленню.
Солянка грибна
Солянку готують звичайним способом. Варені, сушені або свіжі гриби нарізують і кладуть у киплячий відвар одночасно з іншими про­дуктами.
Солянка із птиці
Готують солянку звичайним способом, замість варених м'ясопро­дуктів використовують варену птицю або дичину.
Солянка збірна із субпродуктів
Солянку готують звичайним способом. Із м'ясних продуктів в со­лянку входять язик, нирки, серце, вим'я.
Вимоги до якості солянок
Продукти нарізані скибочками або кубиками. М'ясні і рибні про­дукти, цибуля і огірки зберігають форму нарізання. На поверхні — ча­сточки жиру оранжевого кольору. Кружальце лимона без шкірочки.
Смак – гострий, з ароматом капарців, пасерованої цибулі, огірків. Колір бульйону – каламутний від томату й сметани.
Консистенція м’ясних і рибних продуктів м’яка, огірків – хрумка.
Бісквітне тісто і вироби з нього
Серед різних видів кондитерських виробів бісквітний напівфабри­кат має найпишнішу структуру. Розпушувачем у даному тісті є збитий меланж або яйця. Тісто готують із борошна з невеликою кількістю клей­ковини (28-36%).
Для одержання бісквітного тіста яйця або меланж збивають з цук­ром до збільшення об'єму в 2,5—3 рази, а потім додають борошно.
Збільшення об'єму пояснюється насиченням маси великою кількістю бульбашок повітря в процесі збивання. Під час випікання білки яєць коагулюють і закріплюють пористу структуру тіста.
У рецептуру бісквітного тіста (крім бісквіту «Буше») входить кар­топляний крохмаль (20% до маси борошна), який зменшує кількість клейковини і робить тісто більш пластичним.
На якість бісквітного напівфабрикату впливають не тільки кількість і якість сировини, а й технологія приготування тіста. Особливе значення мають інтенсивність і швидкість збивання, температура збиваної маси. Після збивання масу швидко розливають у форми або кондитерські листи і випікають, щоб тісто не осіло.
Якість випеченого бісквіта визначають за об'ємом, вологістю, щільністю, еластичністю, смаком, кольором, ароматом і станом шкірочки.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Консультація